Петел продължава да следи какво се кслчав с язовирите у нас

...
Петел продължава да следи какво се кслчав с язовирите у нас
Коментари Харесай

Луда Камчия излезе от коритото си, язовир Цонево се пълни

" Петел " продължава да следи какво се кслчав с язовирите у нас след дъждовете. Последните вести демонстрират, че управляващите би трябвало да са нащрек, поради това, което се случва.

Река " Луда Камчия " в региона на Айтоски проход е излязла от коритото си и е почнала да цялостни язовир " Цонево " ( " Георги Трайков " ) с високи темпове, научи Moreto.net. Само през последните 24 часа в язовира са влезнали 2,2 млн. куб.м. вода, сочи информация на в ежедневните бюлетини за равнищата на язовирите.

Снимки, направени от кмета на едно от локалните села, демонстрират равнището на реката в региона на Дъскотна, Билка, Трънак и Струя, и че тя е излязла отвън нормалното си корито поради продължаващите към този момент няколко дни превалявания.

Местните поданици обаче не са обезпокоени, а в противен случай, благодарят на господ, за това, което се случва. Последните 3 годни бяха извънредно сухи и другояче огромната река в този сектор съвсем беше пресъхнала.

Река " Луда Камчия " цялостни двата най-големи язовира в региона - " Камчия " и " Цонево ", които са ситуирани по поречието и. В горните течения е язовир " Камчия ", а водата която се изпуска от него се явява продължение на реката, която от своя страна се влива и цялостни язовир " Цонево ".

Поради ниските равнища на язовир " Камчия " обаче, който е главен източник за битово водоснабдяване на Варна и Бургас, вода по реката след него съвсем не беше изпускана в последните години, и разумно равнището на " Цонево " също спадна с бързи темпове.

Справка на Moreto.net в ежедневните бюлетини за равнищата на язовирите демонстрира, че равнището на Камчия се е повишило с 5 млн. куб.м. единствено за 3 дни през последния уикенд. От 8 до 11 януари неговият разполагаем потребен размер се е повишил от 47,9 млн. куб.м. на 52,8 млн. куб. м.

Според бюлетина от днешна дата, 12 януари, единствено през последните 24 часа в язовира са влезнали още 7,5 млн. куб. м. вода, които на практика са задоволителни за водоснабдяването на Варна и Бургас за повече от месец. Според цифрите от 12 януари, язовирът е цялостен на 58,5%, а наличният потребен размер е на 38,4% и към този момент е 60.3 млн. куб. м.

Припомняме, до преди месец и половина наличният потребен размер на язовир " Камчия " се бе стопил до към 35 млн. куб.м., и при суха зима това означаваше, че Варна и Бургас можеха да разчитат на вода от него най-много до началото на лятото.

От днешна позиция обаче ситуацията наподобява много друго и мотиви за терзания за вероятен изсъхнал режим няма.

Към днешна дата, 12 януари, язовир " Цонево " е цялостен на едвам 33,5% от цялостния си размер, а всяка вода е добре пристигнала за равнището му.

Неговите води се употребяват за промишлени цели за заводите в Девня, както и за напояване на земеделските земи в региона на Камчийска котловина.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР